SzIF Online

Helyszínelő

Betegség az irodalom házában

Szeptember 6-án és 7-én került sor az ELTE BTK Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszékének és a Fiatal Írók Szövetségének Irodalom és betegség című közös konferenciájára Balogh Gergő, Kulcsár-Szabó Zoltán és Pataki Viktor főszervezésében. Az előadások az irodalom és a betegség különböző összefüggéseit, illetve a betegség irodalmi recepcióját főként huszadik századi és kortárs, magyar és világirodalmi művek példáján, irodalomelméleti és esztétikai-filozófiai megközelítésben vizsgálták, ugyanakkor a témából adódott a konferencia kvázi-interdiszciplináris jellege is.

1053_2018100995037.jpg

 

Tovább

Kölcsönkéri. Belemegyek.

Felolvasunk. KAF is velünk van, eddig csak olvastam, őt magát, meg róla is, sok kaffistával találkoztam már, láttam a róla készült freskókat a katedrálisok monumentális félárnyékában, de most igazándiból is itt van. Létezik. Egy kisebb könyvvásárt is összehoztunk, Markó Béla felajánlja, hogy nem csak a Bocsáss meg, Ginsberget, de az összes eladott könyvet dedikálja. Jön az utolsó vacsora, aztán az Oázis-beszélgetések, közben harminc lettem, hoppá.

1030_20180823112243.jpg

 

Tovább

Titkos Látó-napló

Van egy író. Eltűnt. Már hogy a reggeli pinceszemináriumról késik, vagyis ami eleve nem is pinceszeminárium kéne legyen, hanem írók a strandon meg bambi meg nyár van alig fürdőruhá-á-ban. Ámde mivel a strandon alig fürdőruhában bömböl a tucc-tucc, mi ki vagyunk onnan kergetve az érzékeny lírai lelkületünktől fogva. Hát így a döntés, marad a borospince helyszín és az alma sem esik messze a fájától, mert felszedjük és megesszük. Szóval eltűnt, de aztán megtaláltatott. Az író, mármint. Ez akár hatásvadász is lehetne, ha már az elkövetkező könyvbemutatón egy detektíves, krimiféle kerül a terítékre. Az asztalra.

1029_20180822125647.jpg

 

Tovább

Letörölni a csillagport – a FISZ-tábor negyedik napjáról

A szavak használták az embereket, birtokba vette őket a nyelv. Megszűnt szeretni a nyelvet – mondja Zoltán, mikor a kutatásai során felismerte bizonyos szavak jelentésrétegeit. Például az összetartás szavunk egy nyilas folyóiratnak volt a címe, és az elrendelt toborzáshoz kapcsolódó erőszak a tizenhatéveseket sem kímélte. A magyar nyelvben nem történt meg az a tisztogatás, hogy ezeket a túlterhelt szavakat tömegsírba helyezzük, mint például a németek, talán nem is lett volna lehetséges – fejtegeti Zoltán. Ő elidőz a szavakon, fokozatosan alakult ki az a célja, hogy az olvasóban érzések jelenjenek meg.

1013_20180802185210.jpg

 

Tovább

Csillagszórás – a FISZ-tábor harmadik napjáról

Vitt a zene és a szöveg, az eddig látottakhoz képest más sorrend, más hanganyag, ilyen sötétben eddig még soha, kezdek vacogni, mozdulni sem bírok, hátam mögött Borcsa Imola ül, pokrócba csavarodva, átülnék mellé, de az komfortzóna nyitás, azt akarom, az előadás adja ezt meg, burkoljon be a zene és a szöveg, a loopok öleljenek, odafenn csillagok, bennem a hang, a régóta ismerős hangok, szelidítsd meg a démonaidat, szelidítsd meg, pihenj a holnapra, korán fekszel, holnap is várnak a démonok, barátkozz meg velük.

1011_20180730102251.jpg

 

Tovább

Egy író mindig olyan, akár egy másnapos fesztiválozó

Lenne még, de nem is merem kimondani. Először is, hogy Cserna szavait hallom: egy író olyan, mint egy másnapos fesztiválozó. Aztán eszembe jut, hogy nem, írónak lenni olyan, mint Gombaszögről hazajönni – kicsit kitépnek a lelkedből vagy simán otthagyod valahol, és megpróbálsz úgy csinálni, mintha minden rendben lenne. Szóval, ja, nem mondom a dokinak, de ezen baromira nem fog segíteni a kötegnyi recept.

1006_20180727113948.jpg

 

Tovább
© SZIFOnline 2014   |   Minden jog fenntartva