Hírlevél feliratkozás

Keresés

Az első modern médiaesemény

A beszélgetés (és maga a mű kérdés-válasz struktúráiból kifolyólag) olyan kérdésekre kereste a választ, hogy milyen összefüggések lehetnek vallás és irodalom között, milyen módon alkalmazzák a digitális eszközöket a református egyházban, miként reagál a 30-as évek irodalmisága az új médiumokra, vagy hogyan határozza meg egy adott közösség életszemléletét a tankönyv, amelyből tanult.

A Fiatal Írók Szövetsége és a Grand Café újabb irodalmi csemegét tálalt a szegedi kultúrafogyasztó közönség elé. Ezúttal Mészáros Márton irodalomtörténésznek, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatójának Reformáció, közvetítés, nyilvánosság (FISZ-Minerva – Ráció) című könyve került terítékre, mely az idei könyvhéten debütált.

 

(galéria nyílik - Csepregi János felvételei)

 

A kötetbemutató Szilágyi Zsófia vezényletével a SZTE-BTK magyaros szakestjének aperitifjeként alapozta meg a hangulatot. Érdeklődőkben nem volt hiány, a boldog szerző meg is örökítette a résztvevő sokaságot, ezzel startban mediális keretbe helyezve az eseményt.

 

A szóban forgó kiadvány médiatörténeti megközelítésben vizsgálja két korszak (reformáció, 1920-30-as évek) médiareflexióit, különös tekintettel arra, hogyan viszonyult, pontosabbam, milyen viszonyokat dolgozott ki az egyház az aktuális technikai újításokhoz. A téma egy kutatóprojektben való részvétel során került Mészáros látóterébe, s a tanulmányok a kutatási eredmények rendszerezéseként alakultak kötetté.

 

A beszélgetés (és maga a mű kérdés-válasz struktúráiból kifolyólag) olyan kérdésekre kereste a választ, hogy milyen összefüggések lehetnek vallás és irodalom között, milyen módon alkalmazzák a digitális eszközöket a református egyházban, miként reagál a 30-as évek irodalmisága az új médiumokra, vagy hogyan határozza meg egy adott közösség életszemléletét a tankönyv, amelyből tanult. Az elhangzott válaszokból arra lehet következtetni, hogy a vallási háttér olyan médiagyakorlatokat, olyan viselkedésmintákat határoz meg, melyek befolyásolják a szövegekhez való hozzáférést, hogy a református egyházak kevésbé, az újprotestáns közösségek viszont profi módon használják a média adta lehetőségeket, hogy Ottlik Géza sokáig dolgozott a rádióban, s a rádiójáték műfajában látta a jövő irodalmát, s hogy a tankönyvek hatásait konkrét életművekben nagyon nehéz lenne bizonyítani, de valamiféle generációs szinten a befolyásuk kimutatható.

 

A már-már irodalomtörténeti szemináriumba hajló est izgalmas történetek sorát tárta a közönség elé. Bepillantást nyerhettünk a rádiós istentiszteletek kulisszatitkaiba, megismerhettük a különféle korabeli tankönyvcsaládok sajátosságait, szóba került a különböző vallások és a vizualitás kapcsolata, valamint a médiatörténet és az egyházak szoros összefüggésrendszere is megmutatkozott.

 

Végezetül a szerző beavatott bennünket kutatásainak nehézségeibe, elmesélte hogyan bukkant felvágatlan könyvkülönlegességekre, s elárulta, hogy újabb vizsgálódásai a hálózati elméletek humán tudományokban való kamatoztathatósága felé irányulnak.

 

Mészáros Anikó