Hírlevél feliratkozás

Keresés

Nemes Z. Márió Eronim Mox szakácskönyvéből főz, de a sáska végül megfekszi a gyomrát

Ráömlik a tájra az elhagyott rakétasilók melankóliája, a szökési sebesség már csak az acid népdalok nyelvének zárványa. Az utolsó költözőmadarak a gépek voltak, Verhovinán emberemlékezet óta nem azonosítottak repülő tárgyat. A böjti szelek eltörlik a levegőégbe rótt jeleket, eljött hát a világ világossága, ugatják a két lábra emelkedett őzek a sarki fényben fürdő szérűn.

Sirokai Mátyás 1982-ben született Tapolcán. Költő, zenész, a beat tanúja. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ütőhangszer szakán diplomázott. Három kötete jelent meg: Pohárutca (JAK+Prae.hu, 2008), A beat tanúinak könyve (Libri, 2013), A káprázatbeliekhez (Libri, 2015). A Lelkigyakorlatok világirodalmi versblog és a Beat Hotel (a vs.hu irodalmi rovata) szerkesztője.

 

 

“Eronim Mox könyvében meg van írva, az lesz a világ vége,

 amikor majd nem megy le a nap éjszakára sem egészen,

csak bujdokol a látóhatár alatt”

Bodor Ádám

 

 

Amikor elérkezik a kettős nappalok ideje, a sáska hiába vonszolja árnyékát az emberek közé, mert még a dögkutakból is kivész a sötétség. Az ájtatosok szkafanderben ólálkodnak a faluszélen, hogy fehér ruhában érje őket az Úr eljövetele, aki bár szürke, mint a Hold pora, rovarszeme tündökletesebb a napnál és a karbunkulusnál. A belső szobák turistái, akik a növő holdnál a súlytalanságban táncoló majmokkal vigadnak, de a fogyó holdnál álmatlanul bámulják a sötét monitorokat, az űr kigyúlt falait látva megsejtik végre, hogy a faj sodrása új formák felé tereli a nyájat. Ráömlik a tájra az elhagyott rakétasilók melankóliája, a szökési sebesség már csak az acid népdalok nyelvének zárványa. Az utolsó költözőmadarak a gépek voltak, Verhovinán emberemlékezet óta nem azonosítottak repülő tárgyat. A böjti szelek eltörlik a levegőégbe rótt jeleket, eljött hát a világ világossága, ugatják a két lábra emelkedett őzek a sarki fényben fürdő szérűn.