Folyó/irat/mentés

Májusi folyóiratszemle

A legnagyobb dobás az, ahogy valami láthatatlan fonál összeköti a Jelenkor két tematikus blokkját a trauma és idegenség alakzatai mentén: arról az összjátékról beszélek, melynek révén a Kertész Imre haláláról emlékező blokk és a Danyi-interjú észrevétlenül át- meg átszűrődik egymáson. Danyi ráolvasásszerű, állításait körkörösen és delejezőn ismétlő válaszai számos ponton megborzongattak, mégis, a trauma utáni (?) továbbélés (?) tapasztalata volt benne a legijesztőbb, mert Fehér Renátó esszéje segítségével akaratlanul is Kertészre leltem benne.

762_20170630121415.jpg

 

Tovább

Áprilisi folyóiratszemle

Erős világirodalmi szám ugyanakkor akadt: a Prae a huszadik századi Brazília egyik legjelentősebb írójára, João Guimarães Rosára emlékezett halálának ötvenedik évfordulóján – mely egyben egy nagy születésnek, Gabriel García Márquez Száz év magányának az évfordulója is. A híresen poliglott, tucatnyi nyelven beszélő Rosa ugyanakkor Márqueznél jóval ismeretlenebb a magyar közegben – leginkább, mert a világhírnevét megalapozó nagyregénye, az 1956-ban született Grande Sertão – Veredas (kb. „Nagy bozótos pusztaság: ösvények”) a mai napig nem került lefordításra.

741_2017060495342.jpg

 

Tovább

Márciusi folyóiratszemle

Ahogy azt előző szemlémben jeleztem, márciusban folyóirataink és kultúrával a legkisebb kapcsolatba is hozható médiumaink egyként sorakoztak fel, hogy Arany János születésének 200. évfordulójára emlékezzenek. A keletkezett hatalmas szövegmonstrum egészét az internet végtelenségének és az idő végességének paradoxona miatt nemhogy bemutatni, de elolvasni is képtelenség, ambícióimat így első körben arra korlátozom, hogy a lehető legtöbb felületről próbáljak egy-egy érdekesnek tűnő szöveget kiemelni, hogy aztán izomból ráforduljak a folyóiratokra.

715_20170503101428.jpg

 

Tovább

Februári folyóiratszemle

A mostani blokk szerkesztői, Keresztes Balázs és Smid Róbert bevezető tanulmányukban igyekeznek a lehető legtöbb oldalról körüljárni a fogalmat, így a hozzám hasonló laikusok is gyorsan megérthetik, miért „A műveléstől a műveletig” címet viseli a szövegegyüttes: a kultúrtechnikák ugyanis olyan performatív aktusokat jelölnek, melyek összekötik egymással az eddig kihangsúlyozott cselekvőt (az ember), eszközt (a médium) és annak eredményét.

698_20170403102209.jpg

 

Tovább

Januári folyóiratszemle

Sosem publikáltam a Médiakutatóban, de gyakran volt a kezemben: tematikus számaikat a szűkebb szakma mellett haszonnal forgathatta történész, szociológus és bármely társadalomtudós. Mágnás Elza-kutatóként talán nem meglepő, hogy a prostitúcióról szóló számuk a mai napig telestickyzve pihen a szakdolgozati anyagaim közt, de számos médiatörténeti írásukat őrzöm fénymásolatban vagy merevlemezen.

671_20170222101659.jpg

 

Tovább

Folyóirat-toplista 2016

Idén harmadszor állítok össze toplistát az előző év legjobbnak vélt folyóirataiból (előbb a Librarius, majd a SZIFONline felületén), s általában ilyenkor, az év eleji összegzéskor hasít belém a folyamatos veszteség tudata: hogy már nem tudok a Holmi kritikarovatának új kincsei közt búvárkodni, hogy nincs már Nagyvilág, amiben elmerüljek, és hogy idén utoljára válogathatok a 2000 vagy a Lettre számaiból erre a listára.

639_2017010685307.jpg

 

Tovább
© SZIFOnline 2014   |   Minden jog fenntartva