Hírlevél feliratkozás

Please enable the javascript to submit this form

Keresés

Műfordítás

Xaver Bayer prózái

Még a papírpénzt is növekvő sorba raktam a pénztárcámban.
Lesi Zoltán fordításában

Egy nap elért engem is. Vettem egy iratmegsemmisítőt, és ledaráltam az évek óta felhalmozott levelezésemet, személyes feljegyzéseimet. Aztán elkezdtem rendet rakni a lakásban, kipakoltam a fiókjaimat, kidobtam mindent, amire nem volt szükségem, és a többit ergonomikusan rendszereztem. A könyveket, hanglemezeket, DVD-ket és számítógépes játékokat alfabetikus sorrendbe raktam. Amelyik egy kicsit is ciki volt, azt megsemmisítettem. A szekrénysorok látható részein lévő kacatokat kidobtam. Még a papírpénzt is növekvő sorba raktam a pénztárcámban.

Műfordítás

Ivan Wernisch versei

A ravatalozóban aludtunk a templom mögött.
Vörös István fordításában

Kadó mester lehúzta a jobb lábáról a cipőjét, és kidobta az ajtón, aztán megkérdezte: Hol a cipőm? / Ott, az ajtó mögött, mutatta az egyik tanítvány. / Hol a cipőm?, ismételte Kadó mester. / Az udvaron, találgatta egy másik. / Hol a cipőm?, ismételte Kadó mester. / A bal lábán! / Hol a cipőm?

Műfordítás

Friederike Mayröcker verse

a gázlángnak egy fogacskája hiányzik

a gázlángnak egy fogacskája hiányzik. / a pianínó egyedül kezd el játszani. / a lefolyócsatorna sapienzával bemocskolva. / harminc éve vagyunk elválasztva egymástól (amikor te voltál 30, / én épp akkor láttam meg a napfényt). / axiális, te nagy felugró. / variábilis sírba veled.

Költészet

Závada Péter verse

Megáll az álom távolabbi végében.

Folyamatos jelen. A halottak csoszogása / tisztán kivehető a kórus márványpadlóján. / És a bejárat fölött X. Ince hullazöld jobbja — / holtában is valóságosan int felénk, / és a kezek tulajdonosa visszalép / a hallgatás közepére. // Semmi etimológia: a nevet csak a hangzás / kötötte össze az agóniával. A medencék / vizében a tér abszolutizmus-kori képe

Kinder

Ayhan Gökhan gyerekversei

Aztán egy napon / magával ment el. / Lefekvés előtt néha erre gondolok, / s hullámzik a szám, / mint az őszi Balaton.

Programelőzetes a budapesti PesText fesztivál eseményeiről

Idén két díjátadó is a PesText keretén belül történik majd. Itt hirdetik ki a Műfordítók Egyesülete Jeromos Oroszlánja-díjának győztesét, valamint a Fiatal Írók Szövetségének Csáth Géza-díjáét is. A tájékoztató zárásaként a fesztivál főszervezője, Varga Betti mutatta be a PesText szabadság jeligével meghirdetett pályázatának két győztesét is. A szakmai zsűri (Dr. Hansági Ágnes, Mészáros Sándor, Kukorelly Endre) Izsó Zita Halleves című versét választotta, míg a Facebookon zajló szavazás közönségdíjasa Láng Anikó lett Glamour című pályamunkájával.

 

(Csányi Krisztina felvétele)

 

A PesText világirodalmi fesztivál – amelyet szeptember 25. és 28. között látogathatnak az érdeklődők – idei első éve kiemelt figyelmet szentel a visegrádi országok irodalmának. Az eseménysorozat programjairól és a meghívott külföldi szerzőkről szeptember 11-én tartottak sajtótájékoztatót a fesztivál egyik központi helyszínén, a Lumen kávézóban.

 

A szervezőknek hála a közönség a fesztiválon beszélgetéseket hallgathat a cseh költővel Petr Hruškával, a szlovák Michaj Habajjal és a lengyel Piotr Szewccel, akinek idén jelent meg újra a POKET Zsebkönyvek sorozatban a Pusztulás című regénye. A regényből szeptember 24-én az A38-on Vecsei H. Miklós színész olvas fel, majd 25-én a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében Kováts Adél a Radnóti Színház igazgatója.

 

A PesTexten a társművészetek is képviseltetik magukat. Az A38 Hajón a fesztivál teljes ideje alatt kiállítás látható a visegrádi országok gyerekkönyv-illusztrációiból, sőt, egy korlátozott példányszámban forgalomba kerülő fanzine is megvásárolható lesz.

           

Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány vezérigazgatója, Szalai István felhívta a figyelmet a török vonatkozású felolvasásokra a fesztivál 0. napján, amely mintegy a szeptember 20. és 22. között megrendezendő Gül Baba Kulturális Fesztivál folytatása. De nemcsak a 0. napon, hanem szeptember 26-án a PIM-ben is várja a török kultúra az érdeklődőket, ugyanis Haydan Ergülen költővel beszélget majd Tóth Krisztina író, költő, műfordító.

 

Kollár Árpád a MISZJE igazgatója hangsúlyozta a fesztivál további fókuszait is: elsősorban a nem magyar nyelven alkotó magyar szerzőket. A fesztivál meghívottjai között szerepel az erdélyi születésű Agi Mishol, aki verseit ivritül írja, valamint a kanadai születésű David Szalay is. Továbbá olyan szerzőkkel is találkozhatnak az érdeklődők, akik magyarul írnak, de nem anyanyelvi közegben: Kun Árpáddal, Ferdinandy Györggyel, Sárközi Mátyással és a hálózatkutató Barabási Albert-Lászlóval hallgathatnak beszélgetést az érdeklődők.

 

Idén két díjátadó is a PesText keretén belül történik majd. Itt hirdetik ki a Műfordítók Egyesülete Jeromos Oroszlánja-díjának győztesét, valamint a Fiatal Írók Szövetségének Csáth Géza-díjáét is. A tájékoztató zárásaként a fesztivál főszervezője, Varga Betti mutatta be a PesText „szabadság” jeligével meghirdetett pályázatának két győztesét is. A szakmai zsűri (Dr. Hansági Ágnes, Mészáros Sándor, Kukorelly Endre) Izsó Zita Halleves című versét választotta, míg a Facebookon zajló szavazás közönségdíjasa Láng Anikó lett Glamour című pályamunkájával. A díjazottak szövegeit lefordítják angolra, valamint a V4-ek nyelvére, továbbá megjelentetik egy, a fesztiválra elkészülő antológiában is.

 

A fesztivál támogatója: Petőfi Irodalmi Múzeum

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Visegrad Fund

A fesztivál weboldala: http://pestextfestval.hu

A fesztivál Facebook-oldala: https://www.facebook.com/pestext.festival

 

Konkoly Dániel