SzIF Online

Emelem a tételt

Szijj Ferenc: Utazás

Metafizikai horror-pápa. Meddig merjük követni a semmibe? Ha azt hitted, a randik közül az önmagaddal való találkozás a legijesztőbb, a színek közül a fekete a legnyomasztóbb, tévedtél. Szijj Ferenc lírája rádöbbent, hogy az univerzum tátongó szürkéjének ásító földi jelei magukba szippantanak. Téged és minden értelmet. Sikoly.

750_20170618161331.jpg

 

Tovább

Költő és Zoltán (2)

Sopotnik Zoltán az abszurd és a nonszensz pörgettyűse. Felnőttekhez és gyerekekhez; mesében és versben szól a Lehetetlenség nótája. Legyen az egy a félmúlt Magyarországát is megidéző Moszkvics vagy egy fahéjas kert, esetleg egy közkedvelt lajhárhatározó, bizony mindenen átüt és megtanít az időben előre-hátra viszonyítani a badar punk.

742_20170606193313.jpg

 

Tovább

Költő és Zoltán (1)

A négy égtáj felől érkező szerző keze nem remeg, ha tónust, ritmust, vershelyzetet kell váltani. Lírai hőse szintén szabadon garázdálkodik térben és időben. A kulturális hordalékok megelevenednek, Pilinszky káromkodik. Miközben pedig beszélői utaznak, lézengenek vagy értekeznek, nem félnek a félelmeikkel szembenézni. Vágjunk neki Tolvaj Zoltán líraerdejének.

702_20170410195449.jpg

 

Tovább

Térey János: Klímatörténelem

Karaktere: varázsló. Ellentétes pólusok közt egyensúlyozó nyelvzsonglőr, egyszerre hűvösen távolságtartó, mégis szenvedélyes hangú költő, író, drámaíró. Lírai varázsgömbjébe tekintve a történelmi, nemzeti és családtörténeti múlt és legjellemzőbb kortárs valóságunk fedésbe kerül, egyszerre szikrázik föl a tudat alatti és az adatszerű valóság. Verses regényeiben, színdarabjaiban lelki történések, hanyatlástörténetek kifinomult katedrálisa épül nemzeti és emberiségtörténeti háttérrel.

424_20160317200304.jpg

 

Tovább

Fiatal költészet

A magyar irodalom dübörög, a magyar vers naprakész, felkészült és pimasz. Tudtad? De vigyázat, dömping is van! A fiatal költőknek jól áll a marketing, könnyen válik divatos csodává sok színes lufi. Legyünk csak szigorúak, ítéljünk esztétikai alapon, még így is lenyűgözhet vagy megdöbbenthet jó néhány éppen beérett életmű, illetve induló pálya, jó pár első kötet. Célkeresztben a harmincasok és a még fiatalabbak. Kész, tűz!

405_20160222185151.jpg

 

Tovább

Kemény István: John Anderson éneke

A szerző négy alapvető szimbólum, négy szimbolikus tárgyiasság és négy szimbolikus helyszín köré építi föl az ötszakaszos költeményt. Az első versszakban ezek mindegyike megjelenik, mind a négy tárgy: a toll, a barlang, a szkafander és a por. Mindegyik kép valamennyi másikkal is összekapcsolható. Ezek egyszerre helyszíneket és idősíkokat is jelölnek, végig egymásba fonódnak: gyerekszoba, barlang, menny, világűr.

279_20150827121242.jpg

A magyar posztmodern költészet alfája, akinek tekintélyét fiatal titánok és epigonok növesztik. Dala könnyű, dala édesbús, aktuális felhangjaival, hétköznapi filozófiájával mégis megállásra, leltárra késztet. Legutóbbi kötetének legutolsó verse létösszegző költői hitvallás. Minden kiderül.

Tovább
© SZIFOnline 2014   |   Minden jog fenntartva