Hírlevél feliratkozás

Keresés

Sirokai Mátyás verse

A hangorgiától érzékcsalódásokat átélő utazókat vibráló bálnanyelvek forgatták a szájüreget betöltő, elnyújtott sikoltások elektromos huzalai között, miközben végtagjaik az érinthetetlenek táncát rángták a kezekkel és lábakkal zsúfolt térben.

Sirokai Mátyás 1982-ben született Tapolcán. Költő, zenész, a beat tanúja. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ütőhangszer szakán diplomázott. Két kötete jelent meg: Pohárutca (JAK+Prae.hu, 2008), A beat tanúinak könyve (Libri, 2013). A Lelkigyakorlatok világirodalmi versblog és a Beat Hotel (a vs.hu irodalmi rovata) szerkesztője.

 

 

A káprázatbeliekhez [19]

 

Miután a kirajzás során alkalmazkodtunk az örökös súlytalansághoz, az önmagát formáló hajó mélyén létrejött a bálnakabin, ami a benne lebegő test mozgását az infra és ultra tartományok között vonuló, szelíd hanghullámok csordájává alakítja. A bálnakabin művészi megszólaltatásának nehézsége egy felhangolt húron bemutatott kötéltánc nehézségével vetekszik, de már avatatlan használata is olyan érzéki élvezettel párosul, ami a függőség új formájához, a magzati mámorhoz vezetett. A hangorgiától érzékcsalódásokat átélő utazókat vibráló bálnanyelvek forgatták a szájüreget betöltő, elnyújtott sikoltások elektromos huzalai között, miközben végtagjaik az érinthetetlenek táncát rángták a kezekkel és lábakkal zsúfolt térben.  

A végül egyetlen összefüggő bálteremmé rendeződő hajó utasai akkor is a gyönyör súlytalan karjai között lebegtek, amikor a hangóceán egyik embriója, túlcsordulva anyja ölelésétől, a bent kergetőző hullámokat kiengedte a hajóból, hadd járják be kedvükre a külső sötétség köreit. A minden korábbi jelzésre néma űr váratlanul megrándult, és csillapító, hűs érintéssel válaszolt az óceánmély csapdájába esett borjak kétségbeesett áriájára.        

 

Sirokai Mátyás