Hírlevél feliratkozás

Keresés

Műfordítás

Larung (részlet)

Fotó: Erik Prasetya 

Egyedül fogtam neki. Mindig így csinálom. Úgy döntöttem, kiderítem Nagyanya titkát, megszabadítom a bűbájtól, és lehetővé teszem, hogy eltávozhasson a lelke. Elsőként a koszlott dokumentumokat és Nagyanya egyéb holmiját kutattam át, mert akkoriban már alig emlékeztem a régmúlt időkre vagy a barátaira.

Bővebben ...
Költészet

Csiby Édua Boglárka versei

Fotó: Supák Ágnes

fényélmény a foltokban / hulló ősz hajad, hagyod, / hogy a sötét évek leomol- / janak.

Bővebben ...
Költészet

Maros Márk versei

Fotó: Vargosz

Az ajándék, amit kaptál a nyelvtől, / hogy hallgatni tudsz. Érleld a hiányt, / érleld szájpadlásos pincemélyben / évszázadokon keresztül. Így kivárhatod / a csendet.

Bővebben ...
Próza

Süket utca

Fotó: Madarász Domján Ildikó

Ebéd felé mintha már nyugodtabbak lennének az emberek. Túléltük a délelőttöt. Megállnak pár pillanatra, és néznek. Hogy hallanak-e, nem tudom.

Bővebben ...
Költészet

Gyorsjelentés

Forrás: A szerző archívuma.

Ma másodjára lépett az égre / két nap, arasznyi távolságot tartva / egymástól. Keletet eltakarja / az orrvitorla, Jeruzsálemet / elállja az égtáj fénymázas pereme.

Bővebben ...
Litmusz Műhely

Kellerwessel Klaus a Litmusz Műhelyben

Fotó: Sándor Kata

Vendégünk volt Kellerwessel Klaus, aki szerint az irodalom ugyanúgy világmegismerési és oktatási forma, mint a tudomány, csak míg a tudomány explicit, addig az irodalom az implicit tudásgyűjtés és -átadás eszköze. Ezzel együtt a tudományban is épp úgy jelen van a művészet, mint a művészetben a tudomány.

Bővebben ...
Folyó/irat/mentés

Két alföldi és egy akadémiai lap – őszi lapszemle Debrecenből

Montázs: SZIFONline

Megbízható forrásból tudom, hogy a szentendrei HÉV-megálló trafikjában is úgy néznek a vásárlóra, amikor irodalmi folyóiratokat keres, mintha legalábbis gyermekpornográfia után érdeklődne, de emiatt még nem kell feladni, a kitartó próbálkozás meghozza gyümölcsét.

Bővebben ...
Költészet

Réman Zsófi versei

Fotó: Szkibó Gergő

A versek, amiket nem írtál meg, valahol biztos elmesélik / a hasadásokat a bőrödön, a lyukakat, amiken már átlátni, / hiába próbálod betömni vattával, falevéllel, papírral, / az összeforrt szemhéjat, ami mögött nem nyílik virág / (ilyenkor merre kell nézni, csak Pina Bausch tudja),

Bővebben ...
Próza

Ungvári álmodozók

Fotó: Balla Csönge

Az apró harkivi taxis elhitte segítőjének, hogy könnyedén felemelik az irgalmatlanul nehéz fekvőhelyet a fémépítmény enyhén lejtő sátortetejére. Miért is kételkedett volna, amikor hónapok óta kísértett körülötte a lehetetlen. Az előtte cipekedő lakli végig biztatóan mosolygott vissza rá, menni fog, druzse.

Bővebben ...
Talált olvasat

A befogadás szövete, szünete

Fotó: Unsplash / Steinar Engeland

Olyan a befogadás, mint a szerelmeskedés. Egyre kifinomultabb, minél inkább megismerjük a benne lévő lényeg alapvonásait.

Bővebben ...
Költészet

Asbóth Bence versei

Fotó: Vass Tünde

mari néni tekintetével / amit azóta is vakarok magamról / akkor is féltem de / most félek csak igazán / ahogy gyűrött arcommal / cigarettasárga ujjperceimmel / befurakodom / a létezés magányos rései közé

Bővebben ...
Költészet

Csütörtök éjjel

Fotó: Fárizs Mihály

az istentelen hideg pályaudvarok Istene, / az elvetélt csecsemők Istene / az igazi nevem                 senki sem ártatlan, tudod, tudod? nem / baj         a te puha, fehér testedet nehéz megfogni, de majd / magamhoz veszlek

Bővebben ...