Hírlevél feliratkozás

Keresés

Próza

Biciklisták

Fotó: Ladocsi András

Megkönnyebbülnék, ha ki tudnék jelölni egy ilyen mozzanatot, mert ami el tud kezdődni, az véget is érhet, és akkor fognám a biciklim, visszatolnám a boltba, vagy eladnám az interneten, vagy csak begórnám a Dunába. 

Bővebben ...
Műfordítás

William Wordsworth versei

Forrás: Historic UK

Még nem láttam így, béke ily dús nem jutott! / A folyam saját édes akaratával suhan: / Drága Isten! maguk a házak mintha álmodnának; / Óriás szív nyugszik dobbanatlan némaságban.

Bővebben ...
Költészet

Oldaltáv

Fotó: Együd Rebeka

Körmömre rózsát / festek. Porc és por- / celán, reggeli kifli mellé tej, / nap mint nap. Kell / a fele?

Bővebben ...
Költészet

Meseszép

Fotó: Urbanics Milán

Azóta nem szólalsz meg / édesapád nyelvén. / Ezek a mondatok is csak annyira engednek / közel másokat, mint egy korlát / a szakadékhoz és nem látszik, / hogy a perem túloldalán papírvékony / biztonsági háló feszül

Bővebben ...
Műfordítás

Robert Herrick versei

Forrás: Westminster Abbey

Szép nárciszok, a könnyeink / hullnak tiértetek, / már fonnyadtok, pedig a dél / még el sem érkezett.

Bővebben ...
Litmusz Műhely

Seres Lili Hanna és Vajna Ádám a Litmusz Műhelyben

Fotó: Oláh Gergely Máté

Ismét vendégünk volt Seres Lili Hanna és Vajna Ádám, akik egy korábbi adásban már mindketten elmondták, hogy szerintük mi az irodalom. Így a szokásos kérdéseinket átugrottuk, és egyből a játszani kezdtünk: közösen készítettünk egy új szett dobókockát, majd mindegyik oldalt kidobtuk és megírtuk a közös történetet.

Bővebben ...
Folyó/irat/mentés

Az életet sokan túlértékelik – év végi lapok az év elején

Érdekes, hogy a tárgyalt hét lapszám közül csupán egy kezdődik prózával, úgy látszik, valójában a versekért vannak a folyóiratok, minden más inkább csak utánuk következik.

Bővebben ...
Költészet

A szó hatalma

Fotó: Fodor Sylvia

Ha behunyom a szemem, a sötétben is szavakat látok. / Rád gondolok, és szavakból állsz. / Céklalé meg Hupikék Törpikék-kazetta. / Azt hiheted, hogy ezek tárgyak.

Bővebben ...
Idegen horizontok

From the puszta: Móricz Zsigmond és angol nyelvű fordításai

A kortárs Móricz-recepcióról tehát, alig pár, angol kultúrterületen megjelent fordítás után egyelőre nehéz beszélni, a fordítások jellemzői azonban, főként, amelyek a reáliákat érintik, valamelyest egyértelművé teszik, hogy az életrajzi olvasat, illetve a paraszti, társadalmi téma továbbra is meghatározni látszik a Móricz-képet.

Bővebben ...
Próza

CSATA+TÉR=KÉP

Forrás: A szerző archívuma

Olyan korban élünk, amelyben a gazdaságosság és még inkább a takarékosság nem erény, hanem egyenesen követelmény. A túlélési stratégia része.

Bővebben ...
Költészet

Magolcsay Nagy Gábor verse

Fotó: Antal Ágota

Nyúlmáj és rózsatűz, a Sár-hegyen / turistagyár, versenyző záporok.

Bővebben ...
Költészet

Bene Adrián versei

A szerző felvétele

tudnak valamit vagy blöffölnek / a béna tetoválások tulajdonosai / a nyaralók íme megállítják az időt / nem inflálódik tovább ez is valami

Bővebben ...