Hírlevél feliratkozás

Keresés

Helyszínelő

Nyárádmenti oázis ‒ beszámoló a 2021-es Látó‒FISZ-táborról

Fotó: György Alida

Elkezdődik a meztelen felsőtestű kontra pólós irodalmárok focimeccs, amelyet három-nullig követek, aztán megmártózom a Nyárádban. Később megsokasodik a fürdőző társaság, és agyagszobrok is születnek. Mikor kifelé evickélünk a vízből a köves patakmederben egyensúlyozva, György Alida megállapítja, hogy a mozgásunk zombiapokalipszisre emlékeztet.

Bővebben ...
A szememen át

Szeged nekem, avagy mi mindent jelenthet a bevándorlás

Fotó: Lafferton Luca

Abban az országban, ahol születtem, a kisebbséghez tartoztam, heimatlos voltam. Szegeden viszont mindenekelőtt török. Mindenki azt kérdezte tőlem elsőnek, hogy honnan jöttem, ezt pedig meg kellett válaszolnom. Ezért is fontos számomra Szeged, mert először itt kötöttem békét azzal, hogy​​ török vagyok.

Bővebben ...
PesText 2021

Foszfor és verejték

Fotó: György Alida

Rendezői utasítás szerint a sereg / Százfelé szakad, s egyesével, / Kezük helyén gumibottal / Rontanak ránk a hűség zsoldosai. / Mint kiszakadt táskából a gyöngyök, / Szóródik szilánkjaira a riadt tömeg. / Üvöltve feszül egymásnak / A hazaszeretet két pólusa.

Bővebben ...
PesText 2021

Naplórészletek

Fotó: Máté Péter

Ők is hazudnak nekünk is, maguknak is. A lényegen semmit nem változtatnak, az igazán fontos dolgokat nem adják. Buborékokat fújnak csak. Tortából, nevetésből, ajándékból. Amióta erre rájöttem, utálom az összes jótékonyt. Jótakonynak hívom őket magamban.

Bővebben ...
PesText 2021

Hús

Fotó: Nieto Mercedes

Apámat két hullaszállító fejtette le az asztalról, a viaszosvászon az arcára tapadt. A hordágyon sem tudták egyenesbe fektetni, ügyetlenül gyömöszölték a zsákba, belemerevedett a testébe a görbület.

Bővebben ...
PesText 2021

Buborékmentes ‒ Fodor Ákos emlékére

Fotó: Görföl Jenő

A lehetőség friss beton. / Ki kell várnom, míg megköt, / míg végigmehetek rajta úgy, / hogy nem hagyok benne nyomot.

Bővebben ...
PesText 2021

Kone

Fotó: Liszkai Bence

Horgászok ülnek végig a sétányon, egymástól egyenlő távolságra, mint láncra fűzött gyöngyök. Egyetlen szem hiányzik, a lépcső végében nem ül senki. Hirtelen úgy érzi, ki kell egészítse a gyöngysort. Lesétál.

Bővebben ...
PesText 2021

Minden sokkal jobb lesz, mint tavaly

Fotó: Ajpek Orsi / telex.hu

Rejtő jut eszembe, pedig nem vörösbort iszunk, szökni se készülünk, térkép se kell. Különben is, mit lehetne itt egy térképen feltüntetni. Jobbra a semmi, balra a semmi, elöl a semmi, hátul a semmi. A kurva nagy fekete semmi.

Bővebben ...
PesText 2021

Vízmérték

A kisfiú aludni próbál, hallja, hogyan nyikorognak a ház eresztékei, és nem boldog hang az, egy cseppet sem, kopott csontokként súrlódnak egymáshoz a deszkák. Ez a ház reumásabb, mint én, mondja a kamrában nagyapa, és akkor az édesapja leguggol mellé, és együtt nézik a vízmértéket, ott van az ágy előtt, a deszkán, és a mérték buborékja finoman elindul, és az ajtó irányába buzog.

Bővebben ...
PesText 2021

Benéztem az ágyalá, és az ágyalá visszanézett

Fotó: Tompa Dániel

Aztán amikor egy nap a Bakonysárkányi barlangból előmászott a hétfejű, tűzokádó svájcifrank, és hamm, bekapta a házunkat, akkor anya lovagi páncélt öltött, és kardot ragadott, apa meg elment megkeresni, hátha van valahol valami királylány, akit meg lehetne menteni.

Bővebben ...
PesText 2021

double-bubble

Fotó: Stiglincz Gábor

„Tomi, egy üveggel kérjél, vagy kettővel, nem kell szarakodni a pohárral. És tudod édes, bubikák off.” Ahogy ment a pult felé, megállt egy pillanatra tánctér közepén, kiegyenesedett, visszanézett rám és elmosolyodott. Nem, nem a szája széle rándult. Mosolygott.  Láttam.

Bővebben ...
PesText 2021

Jó étvágyat, Bajnokné!

Fotó: Jókúti András

Hovahova? Összerezzenek. Fel sem tűnt, hogy a postaládák után egy Flair széken kényelmeskedik egy középkorú nő. Alacsony lehet, meztelen lábujjai épphogy érintik a barna linóleumot, előtte lerúgott műanyag klumpapár. Világoskék hálóingéről Minnie Egér aranycsillagokat dobál felém.

Bővebben ...